De invloed van slechte Feng Shui:
Ook een land kan goede of slechte Feng Shui hebben. Hoe is bijvoorbeeld de Feng Shui (Wind en Water) van een land als de Filippijnen? Als een eilandengroep is het niet gemakkelijk te regeren: door de wijd verspreide ligging is het moeilijk controle over het geheel te krijgen. Sowieso zijn eilanden altijd kwetsbaar: je kunt van alle kanten aangevallen worden. Op de Filippijnen hebben ze daarnaast ook nog voortdurend te maken met zware stormen en overstromingen. Dit maakt het niet gemakkelijk je veilig te voelen op zo’n plek.
Er is veel last van corruptie en drugs. Veel mensen zijn straatarm. Als je ziet hoe ze wonen, dan begrijp je wel, dat er haast geen mogelijkheid bestaat om vooruit te komen in het bestaan. De gettho’s van Manilla bevinden zich op het land van grondeigenaren, die verbieden dat er gegraven wordt, zodat er geen riolering is: alles stroomt gewoon over straat. Ook mogen ze geen groentetuintjes aanleggen om enigszins zelfvoorzienend te kunnen zijn.
Straatkinderen vormen een groot probleem, er zijn er zo’n 250.000. De overheid doet heel weinig voor ze.
De helende kracht van kunst:
Om deze kinderen te helpen richtte Didit v/d Linden 6 jaar geleden Acap op. Acap staat voor Action for the Care and development of the Poor in the Philippines; het woord ‘acap’ betekent omhelzing in het Filipijns. Ze helpt ze door middel van teken- en schilderlessen over hun trauma’s heen te komen, want vaak zijn deze kinderen al jong ernstig beschadigd. De teken- en schilderlessen en het leren van vaardigheden voor de oudere jongens geeft de kinderen veel zelfvertrouwen en ze genieten er van. Het doel is om ze, als ze er klaar voor zijn, naar een school of beroepsopleiding te sturen en Acap helpt ze dan door het schoolgeld en andere kosten te betalen en ze te begeleiden.
Een jongeman van 21 heeft zijn opleiding afgerond en wordt nu opgeleid tot sociaal werker, zodat hij kan komen helpen met de straatkinderen.
Naast het aanbieden van onderwijs zorgen ze ook dat er regelmatig gesport wordt. Ook heeft Acap ervoor gezorgd dat een van de vele ghetto’s elektriciteit kreeg, want wat heeft het voor zin om kinderen naar school te sturen als ze ’s avonds geen huiswerk kunnen maken?
Didit is begonnen met 12 kinderen, inmiddels zijn het er 80, in de leeftijd van 4 tot 21. De voorwaarden om kinderen in het programma op te nemen zijn: ze moeten teruggaan naar hun ouders (als ze die hebben), ze mogen niet werken, dus niet ‘s nachts door het afval gaan, niet in de straatprostitutie pf voor drugsdealers werken. Als ze binnen komen in het centrum krijgen ze eerst een douche, daarna een warme lunch. Als ze weg gaan krijgen ze een tasje mee met daarin een beetje rijst, wat groenten en een stukje zeep, zodat ze op deze manier toch een bijdrage kunnen leveren aan het huishouden thuis. De situatie thuis (als ze een thuis hebben) is vaak moeilijk. Zoals al eerder genoemd: er is een enorm drugsprobleem op de Filippijnen, velen zijn verslaafd aan crystal meth, ook worden oplosmiddelen gesnoven tegen de honger. Vijf getraumatiseerde weeskinderen waren er getuige van dat hun vader hun moeder doodstak onder invloed van crystal meth, waarna hij zo schrok, dat hij ook zichzelf doodde. Deze kinderen zijn nu ook onder de hoede van Didit.
Op het idee gebracht door Esther Plomp, die indertijd een veiling organiseerde voor de kinderen van Tsjernobyl, en om een steentje bij te dragen, organiseer ik in Ruigoord op 10/11 september en 17/18 september tijdens de Openbare Werken/Ateliers een expositie van een honderdtal door straatkinderen gemaakte kindertekeningen en een groot gezamenlijk kunstwerk. De kinderen hebben veel plezier gehad bij het maken van deze tekeningen en verheugen zich er enorm op, dat hun kunst tentoongesteld wordt, het heeft nu al een grote impact op hun eigenwaarde. Deze tekeningen worden op zondag 11 september geveild na de opening van een grote tentoonstelling van Simon Posthuma, kunstschilder en o.a. ontwerper van Beatles hoezen en vader van Douwe Bob, die doorbrak met een nummer over zijn vader, ‘Multicoloured Angel’, en die een optreden zal verzorgen. De opening zal plaatsvinden rond 16:00 in de grote schuur en de veiling zal rond 17:30 aanvangen in de kerk van Ruigoord.
Wie alvast wil doneren of op andere wijze wil bijdragen kan een e mail sturen naar acap.phil@gmail.com. Je kunt meer vinden over Acap op ww.acap.org
Jinny Thielsch,
namens Ruigoord en het comité van aanbeveling:
Tosca Niterink, DJ Isis, A. Heijn Gzn., Wouter Bijdendijk (Ramana), Felix Rottenberg, Marco de Goede, Nina Beem, Gerben Hellinga.