De I Tjing:
De I Tjing is een van de oudste boeken ter wereld. In het oude China werd de I Tjing gebruikt als orakelboek voor koningen om juiste beslissingen te kunnen nemen.
De I Tjing ligt aan de basis van Feng Shui, Chinese architectuur en muziek.
Richard Wilhelm, een dominee, die als zendeling naar China ging, maar die zelf overtuigd raakte van de waarde van het Taoisme en de I Tjing, bracht het boek naar het westen.
Wat kun je met de I Tjing?
Nu kun je je afvragen: wat moet ik met zo’n oud boek? Maar als je de moeite neemt de I Tjing raadplegen, zul je verrast zijn hoe universeel, hedendaags en to the point de teksten zijn. En wat niet veel mensen weten is dat de I Tjing aan de basis ligt van onze moderne computer. Eind 18e eeuw correspondeerde Leibniz, de uitvinder van de rekenmachine en de binaire code, met de Jezuïten in China, en maakte zo kennis met de begrippen Jin en Jang, waardoor hij op het idee van enen en nullen kwam.
De I Tjing kan inzicht geven in je problemen en kan je helpen met het nemen van beslissingen op werkelijk ieder gebied: van zoiets mundaans als het kopen van een auto, een vraag over de liefde, of het kiezen van een nieuwe woonplaats, tot een inzicht in je spirituele ontwikkeling. Door het raadplegen van de I Tjing raak je in een meditatieve staat en het helpt je bij het verkrijgen van rust in elke gegeven situatie. Je komt in een hogere frequentie, waardoor de beslissingen, die je neemt, niet meer alleen ingegeven worden door de behoeftes van het ego, maar genomen worden vanuit een niveau, waar je boven het gekrakeel van alledag komt te staan.
Hoe raadpleeg je de I Tjing?
Het raadplegen van de I Tjing is eenvoudig: je werpt drie gelijke muntjes, waarvan je afspreekt welke kant (kop of munt) Jin of Jang is. Als je eenmaal met jezelf hebt afgesproken welke kant Jin en welke kant Jang is, is moet je je daar voortaan aan te houden. Jin is 2 punten, Jang 3.
Bewegende of niet bewegende lijnen:
Je kunt vier mogelijkheden gooien: 6, 7, 8 of 9 punten. Als je een 6 of een 8 gooit, noteer je een gebroken lijn, als je een 7 of 9 gooit, noteer je een hele lijn. Dit doe je zesmaal, waarbij je de lijnen van onder naar boven noteert. Je krijgt dan een zeslijnig patroon, een zogenaamd hexagram. Als je een 6 of een 9 hebt gegooid, betekent dit dat je een ‘bewegende’/dynamische lijn hebt gegooid, die in zijn tegendeel verandert. Dit noteer je door de 6 (de gebroken lijn) te noteren met een kruisje in het midden, de 9 (de hele lijn) met een rondje middenin de hele lijn. Dan noteer je naast het eerste hexagram een tweede, waarbij de 6-en en de 9-ens in hun tegendeel veranderd zijn. (dus een 6/gebroken lijn verandert in een hele, een 9/hele lijn wordt een gebroken lijn).
Je kunt het zeslijnige patroon opzoeken in de opzoektabel die in de meeste I Tjings aanwezig is. Je leest dan de tekst van het verkregen hexagram en eventueel de bewegende lijnen van het eerste hexagram en de tekst van het tweede hexagram.
In de (gedrukte) inleiding van de I Tjing van Nu wordt duidelijk en uitgebreid uitgelegd hoe je om moet gaan met de bewegende lijnen.
Ook kun je daar voorbeelden vinden van het soort vragen die je kunt stellen.
Wat kun je met het antwoord?
Natuurlijk kun je het antwoord wat je gekregen hebt, negeren. Maar het is beter, dat je het antwoord opvolgt, hoe moeilijk het soms ook is. Want ook al volg je de instructies van de I Tjing niet op, dan zal je toch in de loop van de tijd beseffen, dat de gebeurtenissen nauwkeurig overeenkomen met wat de I Tjing al voorspelde. Je kunt dan niet meer zeggen, dat je het niet wist en dat het je overviel!
Als jouw vraag gaat over inzicht in een bepaalde situatie, zal je verbluft zijn over de accuratesse van het antwoord.
Mij geeft het altijd een enorme rust om op een dergelijk hoog niveau te begrijpen wat er aan de hand is.
Een voorbeeld:
Stel, je hebt ruzie met iemand. Een vraag kan zijn: Hoe moet ik omgaan met het conflict met …? En/of: Wat is mijn aandeel in dit conflict? En/of : Wat kan ik doen om dit conflict op te lossen? (Vermijd ja of nee vragen, dan krijg je geen helder antwoord).
Iemand, die ik van nabij ken, heeft bijvoorbeeld met behulp van de I Tjing de echtscheidingsprocedure met zijn ex-vrouw relatief vreedzaam kunnen doorlopen, waardoor ze nu (bijna 40 jaar later) nog steeds goede vrienden zijn en hun kinderen er niet noemenswaardig onder geleden hebben.
Andere manieren om de I Tjing te raadplegen:
Er zijn talloze andere manieren om de I Tjing te raadplegen, waarvan de eenvoudigste een app op een smartphone is. Er zijn er verschillende in omloop. Of dat echt goed werkt, daar zijn de meningen over verdeeld.
Een andere manier is het duizendbladorakel, waarbij je gebruikt maakt van vijftig duizendbladstelen. Dit is een tijdrovende methode, maar door zo lang de tijd te nemen helpt het je wel bij het focussen op je vraag of probleem. Dan is er nog het Pruimenbloesemorakel. Hierbij gebruik je in het kort het leven zelf als orakel. Je stelt je vraag en wacht tot er iets bijzonders gebeurt. Afhankelijk van de richting waarin die gebeurtenis plaats vindt ten opzichte van jouzelf én de tijd van de dag, kun je een hexagram samenstellen.
Ook is er nog het Lo-spel, een I Tjing spel in kaarten en kleuren. Je kunt een willekeurige kaart trekken, maar ook een patroon van 9 kaarten leggen. Mensen, die nerveus worden van de lijnpatronen, vinden de kleuren van de kaarten heel prettig om mee te werken.
Lees hier meer over het Lo-Spel.
De I Tjing van Nu:
Tegenwoordig zijn er talloze bewerkingen te koop. De bekendste versie is de I Tjing van Richard Wilhelm, maar veel mensen hebben moeite met het archaïsche en vaak versluierende taalgebruik.
De I Tjing van Nu is een nieuwe versie van dit oude orakel, hedendaags maar toch diep verankerd in de klassieke traditie. De schrijver Gerben Hellinga ziet de I Tjing als een praktisch instrument waarmee mensen hun leven kunnen veranderen. Hij zocht naar een verwoording die intuïtief begrepen kan worden, ook door beginners. In zijn vrijmoedige maar glasheldere bewerking zijn de oude teksten zo toegankelijk dat iedereen die behoefte heeft aan inzichten en advies rondom veranderingen in het leven, er meteen mee aan de slag kan gaan.
I Tjing cursussen:
Mocht je meer willen weten over de I Tjing en hoe deze teksten je leven kunnen verrijken: er zijn verschillende leraren, die cursussen geven. Mijn man Gerben Hellinga (schrijver van de I Tjing van Nu) geeft regelmatig cursussen, een voor beginners en een voor gevorderden.
Meer lezen over de I Tjing in Happinez…