We leven in interessante tijden!
In het oude China werd weleens gezegd: ik wens je interessante tijden toe. Dat was niet vriendelijk bedoeld. Astrologisch gezien is dat nu zeker het geval.
In 2008 is de planeet Pluto het teken Steenbok ingegaan. Pluto is de god van de onderwereld, het onderbuikgevoel. Hij staat voor ons vermogen tot transformatie en brengt dat wat onderdrukt is naar buiten.
Er volgde een economische crisis, waarna de ene na de andere gerenommeerde, tot dan toe ‘betrouwbare’, gevestigde bank ten onder ging. Het deksel van de beerput van de katholieke kerk vloog open en het sexueel misbruik kwam naar buiten. Het bedrijfsleven ondergaat grote veranderingen, geldsystemen wankelen en blijken op los zand gebouwd te zijn. Bijzonder is, dat Amerika voor het eerst een zwarte president krijgt en dat in steeds meer landen vrouwen hoge regeringsposities bekleden.
Henry Ford zei in 1922: “It is well enough that people of the Nation don’t understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.”
“If Democracy could really work, it would have been forbidden long ago (Stan Rifkin, stand-up comedian in New York)
Periodes van transformatie
Bovendien hebben we vanaf juni 2012 t/m maart 2015 te maken met een spanningsaspect tussen de planeten Uranus en Pluto. Dit wordt op 24 juni 2012 voor het eerst exact, maar is dan al een tijdje voelbaar.
Uranus staat voor bevrijding van structuren, van alles wat knelt, repressief is en belemmert. Het is de elektrische, creatieve, goddelijke vonk en inspiratie en staat voor nieuwe uitvindingen en nieuwe technieken.
Altijd als Uranus en Pluto een aspect met elkaar maken, worden culturen fundamenteel veranderd. Het is een intense periode van transformatie, reorganisatie en soms revolutie.
Als we in vogelvlucht door de geschiedenis kijken naar wanneer Uranus en Pluto een moeilijk aspect met elkaar maken, dan zien we in de:
16e eeuw: Uitvinding van de boekdrukkunst. Reformatie.
17e eeuw: Leibniz vindt de rekenmachine uit, in feite de voorloper van de computer.
18e eeuw: Ontstaan van de Democratie, de Franse Revolutie, experiment met telegrafie.
19e eeuw: revoluties in veel Europese steden. Het manifest van Marx, oprichting van de Sociaal Democratische Partij en de Russische revolutie.
20e eeuw: De grote Depressie, in de jaren dertig, opkomst van het Fascisme, aanzet naar de 2e wereldoorlog.
Tijdens de jaren zestig zetten jongeren zich af tegen hun ouders en de consumptiemaatschappij. De minirok kwam in, er waren Dolle Mina’s, de opkomst van massaconsumptie, gastarbeiders, de Summer of Love in SF, flower power, de hippies, de happenings en de provo´s, grote demonstraties tegen de Vietnam oorlog, experimenten met LSD.
In Frankrijk brak in 1968 een studenten opstand uit tegen de oude, conservatieve maatschappij, voor een progressievere maatschappij met meer individualisme en sociale vrijheid. In Mexico werd een studentenopstand bloedig neergeslagen, in Praag vond de Praagse lente plaats.
In China zette De Culturele Revolutie van Mao het dagelijks leven volkomen op z’n kop: De Rode Garde werd aangemoedigd het Oude China te vernietigen.
De Club van Rome werd in april 1968 opgericht en publiceerde enkele jaren later Grenzen aan de Groei, waarin gewaarschuwd werd voor de gevolgen van onze levensstijl op het milieu. Er ontstond een beweging van mensen, die terug wilde naar de natuur.
Deze eeuw:
De Arabische Lente: opstanden in de Arabische Wereld tegen dictatoriale regimes met behulp van moderne communicatietechnieken (Uranus), de financiële crisis, de snelle uitbreiding van de Sociale Media, de 3D printer etc.